Εκδότης: Εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ
Έτος Έκδoσης: 2019
ISBN: 978-960-418-688-4
Αρ.Σελίδων: 488
Αρ. Έγχρωμων Εικόνων: 367
Ερωτήσεις Πολλαπλών Επιλογών : 396
Μετά την πρώτη έκδοση «ΠΟΛΥΜΕΣΑ, Χρήση Τεχνολογιών και Εφαρμογές», το παρόν σύγγραμμα επανεκδίδεται σε μία πλήρως αναθεωρημένη και διευρυμένη έκδοση.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει πολλά καινοτόμα στοιχεία. Το πρώτο είναι η υποστήριξη του βιβλίου από το Διαδίκτυο, όπου ο αναγνώστης μπορεί να ανακτήσει εξειδικευμένες πληροφορίες αναφορικά με τα Πολυμέσα και τις Τεχνολογίες τους, ενώ μπορεί να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο από την ιστοσελίδα ενημέρωσης σχετικά με παράλληλα κείμενα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είναι η εκμάθηση και εξοικείωση των τεχνολογικών εργαλείων και από μη ειδικούς, που θέλουν να ασχοληθούν με τις Τεχνολογίες Πολυμέσων (π.χ. πώς μπορώ να σκανάρω μια φωτογραφία και να την αποθηκεύσω στον υπολογιστή μου, τι είναι το OCR και πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω) ή να πληροφορηθούν για το πώς λειτουργεί π.χ. ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής.
Όπως και στην προηγούμενη έκδοση, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών (Κεφ.7), όπου ο αναγνώστης μπορεί να αξιολογήσει τις γνώσεις του στα πολυμέσα ή να τις χρησιμοποιήσει σε εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων των κεφαλαίων του βιβλίου.
- Το πρώτο Κεφάλαιο παρέχει γνώσεις σχετικές με την τεχνολογία των υπολογιστών και το λογισμικό. Εστιάζεται περισσότερο στα μέρη εκείνα του υπολογιστή που παρέχουν πληροφορίες για την κάρτα γραφικών και την οθόνη επεξεργασίας των γραφικών, ενώ δίνει μία σύντομη περιγραφή για τις συσκευές DVD ως αποθηκευτικά μέσα. Περιγράφει τα είδη σαρωτών και πώς μπορεί να γίνει η σύνδεση και η χρήση τους με τον υπολογιστή. Σχετική Ενότητα υπάρχει και για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D-printers) που επιτρέπουν τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων.
- Στο δεύτερο Κεφάλαιο, γίνεται αναφορά σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που πρέπει να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε προβλήματα μη νόμιμης χρήσης της.
- Στο τρίτο Κεφάλαιο, δίνεται μια συνοπτική εικόνα παραδειγμάτων επίκαιρων περιβαλλόντων και συστημάτων, για αλληλεπιδραστικές εφαρμογές, όπως π.χ. η Εικονική και η Επαυξημένη Πραγματικότητα καθώς επίσης και μια ενδεικτική πολυμεσική εφαρμογή σε πολιτισμικούς οργανισμούς, ενώ περισσότερες πολυμεσικές εφαρμογές παρουσιάζονται στο επόμενο κεφάλαιο.
- Το τέταρτο Κεφάλαιο περιλαμβάνει πολυμεσικές εφαρμογές (π.χ. «Μελίνα»: Παρουσίαση της ζωής της Μελίνας Μερκούρη, «Ακρόπολη»: Παρουσίαση των κινητών εκθεμάτων του μουσείο της Ακρόπολης, «Περίπατος στον Παρθενώνα»: Παρουσίαση του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα κ.ά.) που έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά και επιχειρείται να αποτυπωθεί πώς έχουν χρησιμοποιηθεί στην πράξη τα διάφορα μέσα πληροφορίας, δηλαδή το κείμενο, ποιος είναι ο ρόλος της εικόνας και του ήχου, τι δυνατότητες έκφρασης έχει το βίντεο και το animation.
- Το πέμπτο Κεφάλαιο περιγράφει μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία ανάπτυξης πολυμεσικών εφαρμογών σε τέσσερα στάδια, δηλαδή την ανάλυση απαιτήσεων, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση.
- Στο έκτο Κεφάλαιο παρουσιάζονται εργαλεία που υποστηρίζουν τη συνεργατική γραφή κειμένου. Με τον όρο αυτό, εννοούμε εργαλεία που λειτουργούν σε περιβάλλον Διαδικτύου και υποστηρίζουν την επεξεργασία εγγράφων κειμένου και άλλου περιεχομένου από περισσότερους του ενός χρήστες ταυτόχρονα. Παρέχουν απλές επιλογές, είναι φιλικά σε χρήστες, με μικρή εμπειρία στην Πληροφορική, και συνήθως είναι δωρεάν η χρήση τους για επεξεργασία και αποθήκευση περιεχομένου.
- Στο έβδομο Κεφάλαιο παρατίθεται πληθώρα ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών. Για κάθε ερώτηση, αναγράφεται η σωστή απάντηση και μια σύντομη αιτιολόγησή της. Οι ερωτήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων στον τομέα των πολυμέσων και κατηγοριοποιούνται π.χ. σε Τεχνικές Video, Σχεδιοκίνησης, Υπερκειμένου κ.ά.
- Στο όγδοο Κεφάλαιο υπάρχουν Συμπληρωματικά Θέματα. Ειδικότερα, παρατίθενται ενδεικτικές εντολές μορφοποίησης, που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση ενός απλού κειμένου στις ιστοσελίδες του Διαδικτύου και οδηγίες για Πνευματικά Δικαιώματα.
Αναλυτικό περιεχόμενο του βιβλίου
Κεφάλαιο 1: Τεχνολογίες στα Πολυμέσα
Κεφάλαιο 2: Ζητήματα Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Κεφάλαιο 3: Πεδία Αλληλεπιδραστικών Εφαρμογών
Κεφάλαιο 4: Εφαρμογές Πολυμέσων και η Θεωρία τους
Κεφάλαιο 5: Μεθοδολογία Ανάπτυξης Πολυμεσικών Εφαρμογών
Κεφάλαιο 6: Εφαρμογές Συνεργατικής Δημιουργίας
Κεφάλαιο 7: Ερωτήσεις - Ασκήσεις
Κεφάλαιο 8: Συμπληρωματικά Θέματα
Που απευθύνεται;
Από εκπαιδευτικής άποψης, το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους φοιτητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπου το μάθημα της Πληροφορικής και των Πολυμέσων εντάσσεται στο πλαίσιο της εισαγωγικής διδασκαλίας.Το επιστημονικό προσωπικό διαφόρων σχολών (π.χ. φιλοσοφικής, παιδαγωγικής, νομικής κ.ά.), που ασχολείται περιφερειακά με τεχνολογίες αιχμής, θα το εκτιμήσει ανάλογα, καθώς οι τεχνολογίες που παρουσιάζονται είναι χρήσιμες πλέον για την τεκμηρίωση, αποθήκευση και παρουσίαση πολυμεσικού περιεχομένου σε αυτές και ο τρόπος παρουσίασης τους σε αυτό το βιβλίο είναι προσιτός. Το παρόν βιβλίο είναι επίσης χρήσιμο για τους Καθηγητές Πληροφορικής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θέλουν να μεταφέρουν τα οφέλη της νέας τεχνολογίας στην τάξη και να καταφέρουν να τραβήξουν την προσοχή των μαθητών, μετατρέποντας την εκπαίδευση σε παιχνίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου