Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ενδιαφέροντα & χρήσιμα αρχεία


1. Το αρχείο Τύποι Συστημάτων Λέιζερ  περιέχει τους σπουδαιότερους τύπους Laser αερίων, στερεών και υγρών με τα χαρακτηριστικά τους, που αναφέρονται στη φασματική περιοχή εκπομπής, στο είδος λειτουργίας τους και στην τιμή της ισχύος εξόδου.

2. Το αρχείο Διατάξεις πρισμάτων αναφέρεται σε διαθλαστικά και ανακλαστικά πρίσματα, όπως π.χ. πρίσμα εκτροπής της δέσμης, διπλή διάταξη, πεντάπρισμα κ.ά.


3. Το αρχείο Τυπολόγιο μαθηματικών σχέσεων αναφέρεται σε μαθηματικούς τύπους. 

4. Το αρχείο Οπτικοί Κυματοδηγοί αναφέρεται σε μια μαθηματική περιγραφή διάδοσης ενός ΗΜ κύματος μέσα σε ηλεκτρικά μη αγώγιμες επιμήκεις ταινίες που αποτελούνται από μονωτικά υλικά, όπως είναι οι διαφανείς κρύσταλλοι (π.χ. LiNbO3) και οι ημιαγωγοί (π.χ. GaAs).


5. Η Μελέτη Στάσιμων Κυμάτων διαπραγματεύεται την υπέρθεση δύο ή περισσότερων κυματικών διαταραχών που διαδίδονται εντός του ίδιου μέσου. Η Αρχή της Επαλληλίας (δηλαδή η αλγεβρική πρόσθεση των πλατών τους) εφαρμόζεται σε πολλά είδη κυμάτων ακόμη και στα ηλεκτρομαγνητικά.

6. Τα ΗΜ διαδίδονται σε Κυματοδηγούς & Ομοαξονικά Καλώδια, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην τεχνική των Μικροκυμάτων, στην Οπτική Κυματοδηγοί κυκλικής διατομής βρίσκουν εφαρμογές σε στρατιωτικούς τομείς, κυρίως στην κατασκευή των ραντάρ.

7. Η Σημασία του Πειράματος στη Φυσική. Μια ιστορική αναδρομή και η σχέση της Φυσικής με άλλες Επιστήμες.

8. Το αρχείο Μέθοδος των Ελάχιστων Τετραγώνων ειναι μια σημαντική υπολογιστική μέθοδος που χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους των επιστημών. Θεωρητικοί και πειραματικοί φυσικοί, μηχανικοί, τεχνικοί, γιατροί και πλήθος άλλων επιστημόνων χρησιμοποιούν τις γραφικές παραστάσεις. Καθένα διάγραμμα είναι ένα μέσο παρουσίασης αριθμητικών δεδομένων με χρήση σημείων, γραμμών ή σχημάτων, όπου δίνεται η δυνατότητα να μελετήσουμε την εξέλιξη ενός φαινομένου με τρόπο απλό και ιδιαίτερα παραστατικό ή να υπολογίσουμε διάφορες μαθηματικές σταθερές μέσω γεωμετρικών στοιχείων.

9. Το αρχείο Έγχρωμες Φωτογραφίες παραπέμπει σε κείμενα της B έκδοσης του βιβλίου Εφαρμοσμένη Οπτική.

10. Αγκαζέ με τον Αινστάιν. Μια διαλογική-φιλοσοφική συζήτηση με τον διασημότερο φυσικό του 20ου αιώνα.

11. Περι των Χιλιετιών.  Μια αστρονομική-φιλοσοφική συζήτηση για το πότε αρχίζει μια νεα χιλιετία. Ένα επίκαιρο θέμα με τη μορφή 10 ερωτημάτων, που ήταν στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων στα τέλη του 1999.

12. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα.

13. Τί δίδαξε ο Νεύτων στον Αίνστάιν;;; 

14. Χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει πρόοδος. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη

15. Στο τελευταίο μου ταξιδι στην Ελβετία, συνάντησα στο Fribourg έναν καλό φιλο και συνάδελφο aus der alten guten Zuericher Zeit. Κτύπησα ευγενικά την πόρτα του γραφείου του και απευθύνθηκα ως.. Guten Tag Herr Professor… errinern Sie mich!!! Ασφαλώς όχι μου απάντησε στα γερμανικα…. και λίγο μετα αρχίσαμε την ιστορία για τον  αείμνηστο  Telegdi, τη Frau Chen και όλη την υπόλοιπη ερευνητική ομάδα. Συζητήσαμε για διάφορα θέματα και μου χάρισε ένα εγχειρίδιο με κείμενα Physik und Theologie, gestern und heute.

Ο Tun (έτσι ονομάζεται ο φίλος) είναι αυθεντία στην οπτική και ασχολείται επι μακρόν με τη φύση του φωτός. Τελευταια τον απασχολεί και η θεολογική σχέση του φωτός, μια σημερινή πρόκληση στο εκλαικευμένο ερώτημα αν ο Θεός παίζει ζάρια ή όχι.  Η Ντετερμινιστική Νευτώνια θεωρία, που αντιπροσωπεύει την υπόθεση ότι ο Θεός ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ζάρια, ερμήνευε το κλασικό μοντέλο της φυσικής, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου είναι ότι τα άτομα κινούνται σε καθορισμένες τροχιές που είναι αδυνατον να ξεφύγουν απο αυτές.

Έλα ντε όμως πως τα πράγματα άλλαξαν 250 χρόνια μετά, με την εισαγωγή της κβαντομηχανικής στη φυσική, που εισήγαγε την έννοια των πιθανοτήτων και μπέρδεψε περισσότερο τους φυσικούς, που βρέθηκαν σε νεα διλλήματα για την πραγματική συμπεριφορά του φωτός. Ένα χαρακτηριστικό παραδειγμα είναι πώς όταν ένα φωτόνιο (μια απειροελάχιστη ποσότητα φωτός) προσπέσει πάνω σε δυο σχισμές, είναι αδύνατον να προβλέψουμε απο ποιά σχισμή θα εξέλθει, χαροποιώντας όλους τους υποστηρικτές της υπόθεσης ότι ο Θεός ΠΑΙΖΕΙ τελικά ζάρια.

Το εκπληκτικό είναι, και πειραματικά αποδεδειγμένο, ότι το φωτόνιο θα διέλθει και απο τις δύο σχισμές όσο περίεργο αν και αυτό φαίνεται και ακούγεται. Ο Huygens (ολλανδός φυσικός του 17. αι.) είχε υποθέσει την κυματική φύση του φωτός, υπόθεση που θα μπορούσε να εξηγήσει την παραξενη συμπεριφορά του φωτονίου, να διέλθει ταυτόχρονα και απο τις δυο σχισμές. Δηλαδή το φωτόνιο γίνεται κύμα, όπως συμβαίνει σε μια ήρεμη λίμνη όταν ρίξουμε ένα πετραδάκι, και έτσι απλά να διέλθει ταυτόχρονα και απο τις δυο σχισμές. Τελικά τί ειναι το φωτόνιο… σωμάτιο ή κύμα ρώτησα τον Tun για να μου απαντήσει μεταφυσικά (Yin, Yen), επιστημονικά με τον όρο Δυισμό ή εντελώς απλά.. και τα δυο μαζί. Περισσότερες λεπτομέριες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου